Pomisleki in dileme o normativnem okviru instituta pomilostitve [Scruples and Dilemmas of the Institute of Clemency Regulatory Framework] - Anton Olaj (Central European Public Administration Review)
Normativni okvir instituta pomilostitve izhaja iz Ustave RS, ki je vsebinsko razčlenjena z zakonodajno intervencijo. Podrobno branje in interpretacija Zakona o pomilostitvi nakazujeta na nekatere dileme in pomisleke v smeri nedopustnega oženja izključne izvirne ustavne pristojnosti predsednika republike. Da bi se izognili dvomom, bi bila potrebna dopolnitev Ustave v šesti alineji prvega odstavka 107. člena, npr. z oblikovano določbo, da predsednik republike odloča o pomilostitvah »na način, kakor je to določeno z zakonom«. Zakon o pomilostitvi je mogoče do takrat z zgodovinsko objektivistično interpretacijo razumeti tako, da predsednika republike pravno ne omejuje pri izvajanju njegove izvirne ustavne pristojnosti dajanja pomilostitev.