Srednja relativna variabilnost padavin v Sloveniji v obdobju 1991–2020 - Alen Čotar; Darko Ogrin (Dela)
Zaradi velikih razlik v višini padavin med slovenskimi pokrajinami je kot pokazatelj njihove spremenljivosti v obdobju 1991–2020 uporabljena srednja relativna variabilnost. Letna variabilnost je analizirana za 174 padavinskih postaj, giblje se v razponu med 8 in 18 %. Letne padavine so najbolj variabilne v zahodni in severozahodni Sloveniji. Sezonsko variabilnost smo prikazali za 37 reprezentativnih postaj. Najbolj spremenljive so zimske padavine s srednjo relativno variabilnostjo okoli 40 %, kar je posledica sprememb sredozemske ciklogeneze. V ostalih letnih časih je variabilnost med 20 in 25 %.