Okul Öncesi Eğitim Öğretmeni ve Öğretmen Adaylarının İletişim ve Sosyal Becerilerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi - Kezban Tepeli; Ramazan Arı (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Okul öncesi eğitim öğretmeni ve öğretmen adaylarının iletişim ve sosyal beceri düzeylerini incelemek amacıile yapılan bu araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmaya çalışılmıştır; 1 Okul öncesi eğitim öğretmen adaylarının iletişim ve sosyal beceri puanlarıöğrenim gördükleri sınıf değişkenine göre farklılaşmakta mıdır? 2 Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin iletişim ve sosyal beceri puanlarımesleki kıdemlerine göre farklılaştırmakta mıdır? 3 Okul öncesi eğitim öğretmenleri ile öğretmen adaylarıarasında, iletişim ve sosyal beceri puanlarıbakımından bir fark var mıdır? 4 Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının sosyal ve iletişim beceri puanlarıarasında anlamlıbir ilişki var mıdır? Çalışmaya, Konya merkez ilçelerinde çalışan okul öncesi eğitim öğretmenleri içinden tesadüfü olarak seçilen 100 okul öncesi eğitim öğretmeni ile Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Mesleki Eğitim Fakültesi’nin Okul Öncesi Eğitim programında öğrenim gören öğrenciler içinden tesadüfü olarak seçilen 120 birinci sınıf, 120 dördüncü sınıf olmak üzere toplam 240 aday okul öncesi eğitim öğretmeni katılmıştır. *Araştırmada Riggio 1989 ’nun “Sosyal Beceri Envanteri” ile Balcı 1997 ’nın “İletişim Becerileri Envanteri” kullanılmıştır. Envanterlerden elde edilen puanların ortalamalarıarasındaki fark t ve F testi ile test edilmiştir. Okul öncesi eğitim öğretmeni ve öğretmen adayların iki ölçekten aldıklarıpuanlar arasındaki ilişkinin tespitinde ise pearson korelasyon katsayısıkullanılmıştır. Araştırma sonucunda: 1 Okul öncesi eğitim öğretmen adaylarının iletişim beceri puanlarıaldıklarılisans eğitimine göre farklılaşırken sosyal beceri puanlarıfarklılaşmamaktadır. 2 Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin iletişim ve sosyal beceri puanlarımesleki kıdemlerine göre değişmektedir. 3 İletişim ve sosyal beceri bakımından okul öncesi eğitim öğretmenleri ile öğretmen adaylarıarasında anlamlıbir fark tespit edilmiştir. 4 Okul öncesi eğitim öğretmen ve öğretmen adaylarının iletişim ve sosyal beceri puanlarıarasında pozitif yönde anlamlıbir ilişki bulunmuştur.