Novi podatki o razširjenosti raka navadnega koščaka Austropotamobius torrentium (Schrank, 1803) v Sloveniji (Crustacea: Decapoda) - Matjaž Bedjanič (Natura Sloveniae)
Med letoma 2000 in 2004 je bila vrsta zabeležena na skupno 22 lokalitetah v severni, severovzhodni in jugovzhodni Sloveniji. Zbrani podatki so na kratko ovrednoteni z ekološkega in naravovarstvenega vidika. Z ozirom na status »prioritetne vrste« po Direktivi o habitatih je posebej izpostavljena potreba po nadaljnjih raziskavah biologije ter velikosti in dinamike populacij navadnega koščaka v Sloveniji. V uradnih slovenskih predlogih potencialnih posebnih ohranitvenih območij (pSCI) po Direktivi o habitatih so bivališča te vrste nezadostno zastopana.