Çevre Sosyolojisi: Kavramsal ve Teorik Gelişmeler - Nahide Konak (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu makalenin temel amacı, çevre sosyolojisinde kavramsal ve teorik gelişmeleri incelemektir. Bu inceleme yapılırken makale çevre sosyolojisinin tanımınıve alanını, geleneksel sosyolojiye olan eleştirilerini; ve toplum ve fiziksel çevre arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik ortaya çıkan kuramsal perspektifleri sunacaktır. Bu teorik perspektifler Kuzey Amerika’da gelişen Yeni Ekoloji paradigması, Eko-Marksist perspektif, Kapitalist SanayileşmişRasyonalitenin Rasyonelsizliği teorisi ve Avrupa’da gelişen Risk Toplumu teorisi ve Ekolojik Modernleşme teorisini kapsamaktadır. Geleneksel Kuzey Amerika çevre sosyolojisi, çevresel bozulma ve yıkımın nedenlerini açıklamaya yönelik faktörler üzerine yoğunlaştığıiçin sürdürülebilir toplum nasıl olur veya ne tür sosyal düzenlemeler getirirsek çevresel iyileştirmelere katkıda bulunuruz sorusu üzerinde çok az durmuştur. Bunun tersine, Avrupa’da gelişen ekolojik modernleşme teorisi endüstrileşmişkapitalist toplumlar çevre krizini aşmak için ne tür reformlar geliştirmişlerdir sorusunu analiz ederek genel anlamda çevre problemlerini çözmeye yönelik neler yapılıyor ve neler yapılmalıdır sorusu üzerinde durmaktadır.