Politik İstikrar ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi: Üst Orta Gelirli Ülkeler İçin Panel Eşik Değer Analizinden Kanıtlar - Özgür Koçbulut; Serap Barış (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Politik istikrarsızlık veya belirsizliğin dünya genelinde ekonomik büyümenin teşvik edilmesinin önünde bir engel olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, politik açıdan istikrarsız ekonomiler, daha fazla oynaklığa neden olan ve ekonomik büyümeyi geciktiren sık değişen politikalarla karakterize edilir. Hükümetin sık sık değişmesi, siyasi şiddet, grevler ve/veya ayaklanmalar geleceğe yönelik politika ve programların sürekli değişmesine neden olarak kaynakların ve dolayısıyla gelirin etkinsiz dağılımına neden olur. Bu çalışma politik istikrarın gelir eşitsizliği üzerindeki rolüne odaklanmaktadır. Çalışmada 21 üst-orta gelirli ülkenin 2002-2020 dönemi verileri kullanılarak panel threshold analizi yapılmıştır. Bulgulara göre, üst-orta gelirli ülkelerde eşik değerin altında politik istikrar artışı gelir eşitsizliğini azaltmaktadır. Eşik değerin üstünde politik istikrar artışı ise gelir eşitsizliğinde daha fazla azalışa yol açmaktadır. Bu sonuç, politik istikrarın sağlanmış olmasının üst-orta gelirli ülkelerde gelir eşitsizliğini azaltmada önemli bir araç olduğuna işaret etmektedir.