İNMELİ HASTALARDA DEPRESİF BELİRTİLERİN SAĞLIKLA İLİŞKİLİ YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ - Selin Süslü; Merdiye Şendir (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
ÖZETGiriş:İnmelihastalarda inme sonrası depresif semptomlar yaygın görülmektedir ve hastalarınyaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir.Amaç:Buaraştırmanın amacı, inmelihastalarda inme sonrası gelişendepresif belirtilerin sağlıkla ilişkili yaşamkalitesine etkisini incelemektir.Yöntem:Tanımlayıcıtipte olan bu araştırmanın örneklemini,Mart-Mayıs 2012 tarihleriarasında bir Üniversite Hastanesinin Nöroloji Anabilim Dalına bağlıpolikliniklerine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 100 inmehastası oluşturdu. Katılımcılardan veriler Yapılandırılmış Soru Formu, BeckDepresyon Envanteri, Kısa Form SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Barthel İndeksi ileelde edildi. Verilerin istatistiksel analizinde tanımlayıcı istatistikler,Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve Pearson korelasyon testikullanıldı.Bulgular:Katılımcılarınyaş ortalamasının 60,60±14,40, %58'ininerkek, %46'sının hastalık süresinin 1-4 yıl ve %44'ünün ise günlük yaşamaktivitelerinde ileri derecede ve tamamen bağımlı olduğu saptandı. BeckDepresyon Envanteri puan ortalamasına göre hastaların şiddetli düzeyde(23,63±12,54) depresif belirtiler deneyimlediği belirlendi. Sağlıkla ilişkiliyaşam kalitesinin Fiziksel Rol Güçlüğü (6,75±22,98) ve Emosyonel Rol Güçlüğü(9,30±24,16) alt boyutlarının daha olumsuz etkilendiği saptandı. Depresifbelirti düzeylerine göre sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinin tüm altboyutlarının etkilendiği, Fiziksel Fonksiyon (p lt;0,001) ve Sosyal Fonksiyon(p lt;0,05) boyutlarında ise bu farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olduğubulundu. Günlük yaşam aktivitelerinde ileri derecede ve tamamen bağımlı olanhastaların depresif belirti düzeylerinin diğerlerine göre daha yüksek olduğu saptandı(p lt;0,001). Sonuç:Buaraştırmaya göre, inmeli bireylerin deneyimlediği depresif belirti düzeyinin artması ile sağlıkla ilişkili yaşamkalitesinin olumsuz olarak etkilendiği sonucuna varıldı.