Türk Gençlerinin Yaşıtları Arasında Kullandıkları Konuşma Biçimleri - Işıl Açıkalın (Dilbilim Araştırmaları Dergisi)
W. von Humboldt (1767-183) dilin gelişmesinin toplumda olan değişmelerle, kültür ve düşünce ile bağlantılı olduğunu açıklamaktadır. 1960'lı yıllarda Bernstein'in çalışmaları ile başlayan toplumdilbilim günümüzde toplumsal özelliklerin dile yanısması sonucu değişik dil kullanımlarını betimleyip, değerlendirmesi ile önem kazanmıştır.