Dil Becerilerinin Geliştirilmesi için Yapılandırmacı Karma Öğrenme Ortamı Örneği: - Aliye ERDEM; Mukaddes ERDEM; Ferhat Kadir PALA (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma, dinleme ve konuşma becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak, yüz yüze ve çevrim içi boyutları olan bir yapılandırmacı karma öğrenme ortamı modeli oluşturmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Karma öğrenme ortamını geliştirme uygulamalarına, 2011 - 2012 öğretim yılında özel bir ilköğretim okuluna devam eden bir şubedeki 12 kız, 14 erkek öğrenci olmak üzere toplam 26 dördüncü sınıf öğrencisi katılmıştır. Öğrenme ortamı, araştırmaya katılan öğrencilerin ortamı kullanım oranı ve geri bildirimlerine dayalı olarak değerlendirilmiştir. Karma öğrenme ortamı oluşturulurken, bu modelin uygulanacağı ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin gelişim özellikleri ve ilgi alanları dikkate alınmıştır. Çalışma, dil becerilerinden yalnızca dinleme ve konuşma becerileri ile sınırlandırıldığından yüz yüze ve çevrim içi öğrenme ortamları yalnızca bu beceriler üzerine yapılandırılmaya çalışılmıştır. Karma öğrenme ortamının oluşturulması ve geliştirilmesi; analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirme alt başlıkları altında sunulmuştur. Karma öğrenme ortamında gerçekleştirilen bu çalışma sonunda öğrencilerin dinle, izle anlat temalarından en fazla dinle, en az anlat temasında olmak üzere çoğunlukla ses kaydı ile paylaşım yaptığı, uygulamanın başındaki katılımın ilerleyen zamanda azaldığı, öğrencilerin böyle bir ortamda çalışmaktan memnun kaldığı sonuçları elde edilmiştir.