BÜYÜME KORKUSU ÖLÇEĞİ’NİN (BKÖ) GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - DEVELOPING GROWTH FEAR SCALE (GFS): VALIDITY AND RELIABILITY STUDY - Melis Seray Özden Yıldırım; Nida Ateş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı,18-35 yaş arasındaki kişilerin normal gelişim süreçleri içinde büyümek veyetişkin olmakla ilgili korkularını ölçecek bir ölçek geliştirmektir.Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA), Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ve testtekrar test güvenirlik analizleri için üç ayrı çalışma grubu üzerinden toplam 733 kişi ile çalışma yürütülmüştür. AFAsonucunda varyansın % 58.16’sını açıklayan 14 madde ve 4 faktörden oluşan biryapı elde edilmiştir. DFA sonucuna göre maddelerin faktör yüklerinin .51 ile.87 arasında değiştiği görülmektedir. DFA sonucunda uyum indeksi değerleri χ²=247.03, χ²/df= 3.48; RMSEA=0.073, GFI=0.93, CFI=0.93, IFI=0.93, SRMR= 0.056olarak bulunmuştur. Bu değerler modelin kabul edilebilir uyum düzeyinde olduğunugöstermektedir. Ölçeğin tümü için elde edilen iç tutarlılık katsayısı ise .75olarak belirlenmiştir. Ölçeğin madde toplam korelasyonlarının .24 ile .56arasında değiştiği görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular BüyümeKorkusu Ölçeği’nin psikoloji alanında kullanılabilecek geçerli ve güvenilir birölçme aracı olduğunu göstermektedir.