ÜLKEMİZDE KONSOLİDE BÜTÇE HARCAMALARININ GELİŞİMİ 1980-2000 - Serpil Ağcakaya (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bütçe açıklarıbir dönem içinde olağan kamu gelirleri ile kamu giderleri arasındaki farktır. Ülkemizde bütçe açıklarınıazaltmada, esasen konsolide bütçe gelirlerini arttırmaya yönelik etkin bir vergi politikasıile bütçe harcamalarınıkontrol altına alacak bir harcama programıyapılmasıgerekmektedir. Böylece ciddi bir vergi reformuna ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca iç ve dışborç faiz ödemelerinin milli gelire oranının konsolide bütçe gelirleri artışhızının üstüne çıkmamasına dikkat edilmelidir. Merkez Bankasıkaynaklarına sınırlıölçüde başvurarak, özelleştirme uygulamalarının hızlandırılmasıgerekmektedir. Böylece bir yandan bütçe gelirlerinin artmasısağlanırken, diğer yandan harcamaların azaltılmasımümkün olacaktır