ІНЖЕНЕРНА ПІДТРИМКА БОЙОВИХ ДІЙ МАЛИХ ГРУП В ОБОРОНІ - Олег ХАРУН; Федір ДЕМІДЧИК; Геннадій КОВАЛЬОВ; Михайло НІКУЛІН; Олександр ГНАТЮК (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки)
У першій половині 2024 року тактика російсько-української війни набула кардинально нових форм і методів. Поява на полі бою нових ефективних засобів збройної боротьби, високоточної зброї розширили зміст завдань інженерної підтримки (далі – ІП) та ускладнили організацію їх виконання. Динамічний характер сучасних воєнних дій зумовлює постійну необхідність удосконалення та адаптації теорії інженерної підтримки та тактики дій інженерних підрозділів. Постійно мінливий ландшафт поля бою, який характеризується появою нових технологій, еволюцією стратегій та складними оперативними середовищами, вимагає проактивного підходу до розвитку ІП. Поява складної зброї, безпілотних систем та розширених можливостей зв’язку трансформувала поле бою, вимагаючи від ІП адаптації до цих досягнень та ефективної їх інтеграції в операції підтримки. Застосування нових військових доктрин, таких як гібридна війна та багатовимірні операції, створює унікальні виклики та можливості для ІП, роблячи необхідним розроблення спеціалізованих стратегій підтримки. Зростаюче розмаїття оперативних середовищ, від міських пейзажів до гірської місцевості, вимагає гнучкості й адаптивності тактики ІП для забезпечення ефективної підтримки в різних оперативних середовищах. Стрімкий розвиток ведення бойових дій підкреслює критичну необхідність безперервного вдосконалення та адаптації у сфері ІП. Завдяки проактивному підходу до розвитку ІП, який характеризується безперервним навчанням, удосконаленням доктрин і тактики, всебічною підготовкою та прагненням до інновацій, інженерні підрозділи можуть залишатися на вістрі сучасних воєн, надаючи важливу підтримку, яка забезпечує успіх операцій. Інженерні підрозділи – це підрозділи переднього краю. Вони йдуть у бій одночасно з бойовими підрозділами, а часто й раніше за них. Інженерним підрозділам відводиться важлива роль у виконанні найбільш складних завдань ІП. Необхідне розроблення програмного забезпечення із застосуванням штучного інтелекту для надання допомоги у прийнятті рішень недостатньо підготовленим військовим інженерам та недопущення помилок решті. Програмний продукт має бути зорієнтованим на підготовку інженера, відповідно надавати права у прийнятті рішень та обмежувати доступ до прийняття рішень сторонніх командирів і начальників.