Mardinli İki Büyük Tıp Doktoru: Prof. Dr. Aziz Sancar ve Prof. Dr. Murat Dilmener - Hasan Basri Savaş (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Bu çalışmada; Mardinli ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi mezunu olan, başarılarıyla alanlarında zirvede yer alan; Prof. Dr. Aziz Sancar ile Prof. Dr. Murat Dilmener'in benzer ve farklı yönleri incelenmiştir. İkisi de aynı topraklardan çıkan bilim insanları olarak bilimsel ve insani niteliklerini bir arada sergilemişlerdir. Aziz Sancar, yurt dışında lisans üstü eğitim almış, yurt dışında olağanüstü başarılar elde etmiştir. Bu süreçte köklerine sıkı sıkıya bağlı kalmış, başarılarıyla öne çıkarken, memleketinin eğitimi için bütün varlığıyla vakıf kurarak öğrencilere destek olmuştur. Murat Dilmener ise İstanbul'da kalarak uluslararası alanda önemli başarılara imza atmış ve Türkiye'deki tıp eğitimine büyük katkılar sağlamıştır. Bir taraftan da hastalar ve öğrenciler için bütün imkanlarını seferber etmiş, bu alanda faaliyet gösterecek vakıf ve derneklerin kuruluşunda aktif görevler almıştır. Bu çalışmada, Prof. Dr. Aziz Sancar ve Prof. Dr. Murat Dilmener’in bilimsel ve insani vasıflarının bir arada ele alınması ve bu vesileyle, onların neden bilim tarihine geçen büyük hekimler olduğunun anlaşılması amaçlanmıştır. Her iki büyük bilim insanı hem bilimsel çalışmaları hem de insani yardımlarıyla ön plana çıkmış ve genç bilim insanlarına örnek olmuşlardır. Bu makalenin sonucunda, bilimin iyilik için kullanılması ve güzel niteliklerin bilimsel başarılarla birleştirilmesi sonucunda anlam kazanabileceği görülmüştür.