ДОСЛІДЖЕННЯ СПРИЙНЯТТЯ СТУДЕНТАМИ СПРЯМОВАНОСТІ СТАНДАРТІВ ОСВІТИ З МЕТОЮ ПОБУДОВИ СИСТЕМИ ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТИРІВ ОСОБИСТОСТІ - Л. М. Шульгіна; Є. В. Гнітецький; К. В. Бажеріна (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut")
Метою даної статті є дослідження сприйняття студентами ступеня спрямованості існуючих освітніх стандартів на формування та розвиток цінностей особистості, а також формулювання пропозицій щодо впровадження системного підходу до розробки освітніх стандартів як фактору удосконалення існуючого комплексу цінностей особистості. Для досягнення цієї мети була використана методологія, що включала комплекс методів, а саме: кабінетний аналіз, порівняння, дедукція та індукція; анкетування; дисперсійний, дискримінантний, факторний і морфологічний аналізи. Респондентів сегментували за критеріями «наявність груп значень» – «спряженість груп значень зі змінними». Визначено низький рівень морально-етичних цінностей у студентів, тобто тієї частини суспільства, яка вважається найбільш активною та прогресивною. Обґрунтовано місце освіти в макросередовищі країни. Розроблено ряд заходів щодо вирішення проблеми підвищення ціннісного рівня в усіх учасників навчально-виховного процесу з метою зменшення розриву між темпами технічного та гуманітарного розвитку суспільства.