Ankara İl Merkezindeki Anasınıflarında Görev Yapan Öğretmenlerin Müzik Eğitimi Kapsamında Yaptıkları Uygulamaların İncelenmesi - Özlem ERSOY; Zeynep DERE (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma, Ankara il merkezindeki anasınıflarında görev yapan öğretmenlerin, müzik eğitimi uygulamalarını ve karşılaştıkları sorunları saptamak amacıyla planlanmıştır. Araştırmaya tabakalı rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen 166 okuldan toplam 212 öğretmen dahil edilmiştir. Veriler, anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler incelendiğinde; Öğretmenlerin % 57,08’ inin etkinlikler sırasında çalgı kullanmadığı, % 55,66’ sının sınıfında her çocuğa yetecek kadar çalgı bulunmadığı saptanmıştır. Öğretmenlerin müzikli hikaye çalışmalarını birinci öncelikle yaptırmadıkları, % 37, 45’ inin yaratıcı dans çalışmalarında ise birinci öncelikle çocuklardan, verilen bir müzik eşliğinde çeşitli nesne ve hayvanları taklit ederek yaratıcı dans etmelerini desteklediklerini belirtmiştir. Ancak öğretmenler; müzik eğitimi konusunda bildikleri etkinlikleri uygulamakta, farklı uygulamalara yönelmemektedirler. Bu nedenle öğretmenlerin farklı etkinlikler konusunda da hizmet içi eğitimi programları ile desteklenmesi kaçınılmaz görülmektedir.