Er det til barnets beste å spesialisere dommere til å behandle straffesaker med ungdom i Norges domstoler? - Åsa Gjesdal Bech (Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab)
Abstract I Norge er det ikke egne domstoler eller dommere som behandler straffesaker med mindreårige (U18-saker). Barnekomiteen har i General Comment no. 24 anbefalt spesialiserte domstoler, dommere, aktorer og forsvarere i U18-saker. Spørsmålet er om det vil være til ungdommens beste i Norge at dommere spesialiseres, eller kan formålene i barnekonvensjonen artikkel 40 1. oppnås på andre måter? Oslo tingrett er den domstolen som behandler det store flertall av U18-saker i Norge. Forfatteren har undersøkt alle U18-saker fra Oslo tingrett i 2021, og samlet funnene i publikasjonen Analyse av U18- saker avsagt i Oslo tingrett i 2021. På bakgrunn av noen av funnene i undersøkelsen drøftes behovet for spesialisering av dommere i straffesaker med mindreårige i Norge. Undersøkelsen viser at kvaliteten i domstolsbehandlingen av sakene er jevnt over god, og har blitt bedre etter at det er innført egne maler og systemer for behandlingen av sakene i Oslo tingrett. Hovedutfordringen i sakene er at det tar for lang tid fra det straffbare forholdet begås til dom er iverksatt og at lovverket er uklart, samt at straffereaksjonene i U18-saker er lite effektive. Spesialisering av dommere bør tilstrebes, så fremt det ikke går på bekostning av saksbehandlingstiden. Det bør i tillegg satses på økt kompetanse hos alle dommere om sakstypen.