COVID-19 DÖNEMİNDE SAĞLIK YÖNETİMİ VE HALKIN DAYANIKLILIĞININ ARTIRILMASI (GÜMÜŞHANE İLİ ÖRNEĞİ) - Nilgün Ulutaşdemir; Nurşen Kulakaç; Sevda Uzun; Ensar Nazır; Hasan Çiftçi (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği (İKSAD)’nin 30.06.2020 tarihli 56 karar numarası ile kabul olan “Uzmanların COVID-19 Mücadelesi ve Halkın Dayanıklılığının Artırılması (Gümüşhane İli Örneği)” isimli proje kapsamında yapılan tek grupta ön test – son test ölçümlü yarı deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 10.07.2020-11.07.2021 tarihleri arasında Gümüşhane İli Merkez İlçe’de yaşayan bireyler oluşturmaktadır (N=20.692). Çalışmanın örneklemini belirlemek için OpenEpi programı ile %50 gözlenme oranı, %5 hata payı ve %99 güç aralığında örneklem hesabı yapıldığında 643 bireyin çalışmaya dahil edilmesi gerektiği belirlendi. Anket formlarını eksiksiz dolduran ve eğitime katılan 708 kişi ile çalışma tamamlandı. Kadınların erkeklere, evlilerin bekarlara göre BAÖ puan ortalamalarının yüksek olduğu saptanmıştır. Gümüşhane İli Merkez İlçe’de yaşayan bireylerin pandemi döneminde verilen eğitim sonrası bilgi puan ortalamalarında artış, BAÖ puan ortalamalarında düşüş olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, bu araştırmada Gümüşhane İli Merkez İlçe’de yaşayan bireylerin COVID-19 pandemi döneminde verilen eğitim sonrası hafif düzeyde anksiyete yaşadıkları saptanmıştır.