Geleneksel Medyadan Yeni Medyaya: Görüntü Yüzeyi - Alper Altunay (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İmgeler bize asıl dünyayıdeğil, seçilmişbir dünyayıgösterir ve gösterilen şeyler gerçeğin temsilleri, yeniden sunumlarıdır.Fotoğrafın bulunuşuna kadar, belirli bir yüzey üzerinde görüntülerin temsillerinin oluşturulmasının en geleneksel yöntemi, resim yapmaktır. Fotoğrafla birlikte elin işlevi, göze yüklenir ve geleneksel resmetme tekniklerinin yerini ışıkla resmetme alır. Video ise ışıkla resmetme sürecine daha önce var olmayan ekranıdahil eder. Yanısıra ekran, ışıklıyüzeyin gündelik yaşama kattığıyeni kullanım biçimleriyle toplumsal bir dönüşümün de simgesi hâline gelir. Yeni medyanın olanaklarıiçerisinde evrim geçiren ekran yüzeyi,iletişim sürecinin çift yönlü olarak yaşanmasınısağlar. Yeni medya,2000’li yıllarda yaşamlarının değişmez bir parçasıolarak ekran kullanan bir jenerasyonunun ortaya çıkmasında, belirleyici bir iletişim ortamıhâline gelir. Yeni medyanın etkileşimli ekranı, geleneksel medya ekranından farklıolarak, görme ve işitme duyularının yanında, dokunma duyularınıda iletişim sürecine dahil eder. Yeni medya ekranınıkullanmaya başlayan “Ekran kuşağı” olarak adlandırılabilecek olan yeni nesil,yeni medyayıgeleneksel medyadan çok daha farklıve kendine özgü biçimde kullanan, yaşam pratikleri içerisinde temel iletişim ihtiyaçlarınıbu ekranlarla birlikte sürdüren farklıbir jenerasyona karşılık gelmektedir.