Od rewolucji cyfrowej do zwrotu kuratorskiego. Przemiany w nowej muzyce w pierwszych dekadach XXI wieku - Monika Pasiecznik (Muzyka)
Ożywienie krytycznego zainteresowania warunkami produkcji i recepcji nowej muzyki, jakie obserwujemy w twórczości kompozytorskiej ostatnich kilku lat, a także publikacje naukowe, sympozja i projekty edukacyjne poświęcone kuratorstwu muzycznemu świadczą o tym, iż mamy obecnie do czynienia ze zwrotem kuratorskim w nowej muzyce. Autorka bada okoliczności, w jakich rozwinęła się świadomość kuratorska w nowej muzyce i pokazuje, że przemiany technologiczne i estetyczne, jakie dokonały się w pierwszych dekadach XXI w., miały fundamentalne znaczenie dla rozwoju tego zjawiska.