Berna Moran ve Edebiyat Sosyolojisi - Köksal Alver (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Berna Moran, Türkiye’de edebiyat sosyolojisi açısından önemli bir duraktır. Bir öncü isimdir. Türkiye’de sosyoloji, bilindiği gibi başından itibaren farklıalanların katkılarına açık olmuştur. Sosyoloji, özellikle siyaset bilimi, iktisat, tarih, edebiyat gibi disiplinler ile yoğun bir ilişki içinde olmuştur. Sözü edilen disiplinlerin toplumsal olana ilişkin geliştirdiği literatür ve bakışaçısını, sosyoloji yakından takip etmiştir. Bu makalenin konusu olan Berna Moran da edebiyat eleştirisi alanında yaptığıçalışmalarla Türkiye’de sosyolojik düşünce ve dolayısıyla edebiyat sosyolojisi açısından önemsenmesi gereken bir katkıortaya koymuştur. İngiliz Dili ve Edebiyatıuzmanıolan Moran, Türk romanıözelinde yaptığıanalizlerle Türk düşünce ikliminde yerini almıştır. Çalışmalarının bağlamıgöz önünde bulundurulduğunda, Moran’ın Türk toplumsal yapısınıdikkate alarak bir eleştiri ve okuma gerçekleştirdiği söylenebilir. Gerek roman okumalarında gerekse genel edebiyat incelemelerinde toplumsal ve siyasal ortamıdikkatli bir şekilde vurgulamışolmakla edebiyat sosyolojisini önemsediğini göstermiştir. Bu makale, Moran’ın çalışmalarıile edebiyat sosyolojisi arasındaki bağıirdelemektedir.