Stjecanje bez osnove – korištenje broda bez naknade - Vesna Skorupan Wolff (Poredbeno Pomorsko Pravo)
Stranke su suvlasnici svaka u jednoj polovini ribarskog broda. Jedan suvlasnik potražuje da mu drugi suvlasnik, kao suvlasnik koji se bez naknade koristio suvlasničkim dijelom drugog suvlasnika, naknadi korist u visini iznosa zakupnine. Činjenica, je li suvlasnik koji je koristio brod pribavio sebi korist ribarenjem u ovom slučaju nije bitna jer tužitelj traži novčani iznos u visini iznosa zakupnine koju bi tuženik platio da je zakupio taj brod, a ne u visini koristi koju je tuženik ostvario korištenjem broda, konkretno ribarenjem.