BÜYÜKŞEHİR İLÇELERİNDEKİ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNİN PROFİLİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: TRABZON ÖRNEĞİ - Çağrı D. Çolak; Y. Orçun Küçükyılmaz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Belediye meclisüyeleri, gerek yerel demokrasi çerçevesinde halka en yakın temsilcilerolmaları, gerekse halkın yerel ölçekteki talep ve şikâyetlerini siyasal sistemeiletmeleri açısından kilit rol oynamaktadırlar. Literatürde belediye meclisüyelerinin profilini konu edinen birçok çalışmanın bulunmasında söz konusukonumları etkili olmaktadır, ancak bu çalışmalarda genellikle büyükşehir veyamerkez ilçe belediyelerindeki meclis üyelerine odaklanıldığı görülmektedir.Oysa yerel demokrasi, halka en yakın olan birimlerin (ilçe veya belde belediyemeclisleri) etkinliğine vurgu yapmaktadır. Buradan hareketle, araştırmanınamacı, literatürdeki diğer çalışmaların aksine, büyükşehirdeki ilçe belediye meclisüyelerinin profilini ortaya çıkarmak ve söz konusu profili temsil açısındanulusal meclis ve büyükşehir belediye meclisindeki üye profilleriylekarşılaştırmaktır. Bu bağlamda, Trabzon ilinde yer alan on sekiz büyükşehirilçe belediye meclisinin üyeleriyle görüşülmüş (272 kişi) ve elde edilenverilerin (cinsiyet, yaş, doğum yeri, eğitim durumu, meslek, yabancı dil bilmedurumu, muhtarlık veya belediye başkanlığı deneyimine sahip olma durumu vemeclis üyeliği dönem sayısı) dağılım oranları veya aritmetik ortalamalarıışığında genelde Trabzon ilinin, özelde ise söz konusu büyükşehir ilçebelediyelerinin meclis üyesi profili ortaya çıkarılmıştır. Ulaşılan bulgular,ilçelerdeki belediye meclis üyelerinin ulusal parlamenterlere ve büyükşehirbelediye meclis üyelerine nazaran temsil edilen kesime daha yakın gözüktüğünügözler önüne sermektedir.