Model rotacije vozila na putnoj mreži pri realizaciji transportnih zadataka - Zdravko Radišić; Darko Pintarić; Vilibald Polšak (Vojnotehnički Glasnik)
Predloženim modelom rotacije više vozila na putnoj mreži u slučaju postojanja jedinstvenog voznog parka mogu se rešiti brojni praktični transportni problemi koji se u osnovi sastoje od problema 'raspoređivanja' i 'nizanja'. U vojnostručnoj praksi takvi su, na primer, različiti problemi snabdevanja, prevoza materijalno-tehničkih sredstava, ljudstva itd., koji se mogu svesti na problem raspoređivanja određenog broja transportnih sredstava na čvorove koje treba opslužiti, uz minimizaciju troškova, vremena ili pređenog puta. Model daje izlazne rezultate u vidu broja transportnih sredstava koje treba angažovati, njihov raspored na pojedine čvorove, redosled opsluživanja čvorova (rute) i vremena izvršenja zadatka na svakoj ruti, uzimajući u obzir zadate ograničavajuće faktore i karakteristike putne mreže. Model omogućava višekriterijski pristup pri definisanju optimalnih ruta i može se primeniti u različitim granama transporta.