واکاوی دلایل کاهش تمایل جوانان روستایی به شغل کشاورزی (مورد مطالعه: دهستان چله، شهرستان گیلانغرب) - محمد جواد همتیان; زهرا اطهری (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
امروزه جوانان روستایی تمایل چندانی به استقرار در روستاها و اشتغال به فعالیت‎‎ های کشاورزی ندارند، این در حالی است که آینده توسعه کشاورزی هر کشوری متکی به جوانان روستایی است. با توجه به اهمیت اشتغال جوانان روستایی به حرفه کشاورزی، این تحقیق کیفی با هدف واکاوی دلایل کاهش تمایل جوانان روستایی به شغل کشاورزی انجام شد. جامعه تحقیق را جوانان روستایی دهستان چله شهرستان گیلانغرب تشکیل دادند. ابزار اصلی گردآوری داده ‎ها، مصاحبه عمیق با جوانان روستایی بود که از طریق نمونه‏ گیری هدفمند و با روش گلوله برفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده به روش تحلیل محتوا و با استفاده از نرم افزار MAX-QDA12، منجر به شناسایی 32 مفهوم در قالب 5 مقوله اصلی شد؛ بر این اساس، مهم ترین دلایل کاهش تمایل جوانان روستایی به شغل کشاورزی شامل 1) ﻣﺨﺎﻃﺮﻩﭘﺬﻳﺮﻱ ﺑﺎﻻﯼ شغل کشاورزی، 2) درآمد پایین و دشواری حرفه کشاورزی، 3) نگرش منفی نسبت به روستا، 4) کمبود امکانات بهداشتی، درمانی و رفاهی در روستا و 5) نبود تسهیلات اعتباری کافی در بخش کشاورزی بود. یافتـه ‎هـای تحقیق بیانگـر این واقعیت بـود که جوانان روسـتایی، مشـاغل غیـر کشـاورزی را بـر کشـاورزی ترجیـح مـی‎ دهنـد کـه شـاید دلیل آن، سـودآوری بـالا و راحتی آن مشـاغل باشد. لـذا، ضروری به‎ نظر می‎ رسد با برنامه‎ ریزی‎ های منسجم و مناسب به ارتقای کیفیت زندگی در مناطق روستایی کمک نمود که خود می‎ تواند باعث افزایش حس تعلق، مشارکت، سرمایه‎ گذاری، توسعه کارآفرینی و سرزندگی در محیط روستا شود.