مقایسۀ عملکرد رزین‌های آنیونی مختلف در حذف نمک‌های پایدار حرارتی واحد آمین شرکت پالایش گاز ایلام - مجید گراوند; سمیرا اصل شیرین (مجله مهندسی شیمی ایران)
در پالایشگاه‌های تصفیۀ گاز ازجمله شرکت پالایش گاز ایلام، برای حذف ترکیبات اسیدی و شیرین‌سازی گاز از بازهایی مانند آلکانول آمینها استفاده می شود. نمکهای پایدار حرارتی (HSS) Heat Stable Salt تولیدشده در فرایند شیرین‌سازی گاز در محلول آمین منجربه مشکلاتی هم‌چون غیرفعال‌شدن آمین، خوردگی تجهیزات و کاهش ظرفیت سامانه می شود؛ بنابراین، باتوجه‌به میزان بالای نمک پایدار حرارتی در محلول آمین Methyl DiEthanol amine (MDEA) شرکت پالایش گاز ایلام، حذف نمکهای پایدار حرارتی به‌وسیلۀ بسترهای رزینی آنیونی قوی INDION GS 300، Amberjet 4200 و Purolite A400 باهدف انتخاب مناسب‌ترین رزین برای حذف نمکهای پایدار حرارتی محلول آمین عملیاتی شد. عملکرد رزینهای مذکور در حذف نمکهای پایدار حرارتی در سه مرحلۀ احیای اولیۀ رزین (حذف کلراید اولیه)، احیای محلول آمین (حذف آنیونهای نمک پایدار حرارتی) و احیای ثانویۀ رزینها بررسی شد. درنهایت رزین آنیونی Amberjet 4200 باتوجه‌به اهمیت مشخصه‌هایی هم‌چون کمترین مصرف محلول سدیم هیدروکسید در مرحلۀ احیای اولیه (4200ml)، صرف مدت‌زمان کمتر برای احیای اولیه (150min)، بیشترین میزان محلول آمین احیاشده (7400ml)، بیشترین مدت زمان احیا (360min)، بیشترین میزان حذف نمکهای پایدار حرارتی (2/99%) در زمان 30 دقیقۀ ابتدای فرایند احیای محلول آمین، بهترین عملکرد در حذف آنیونهای نمک پایدار حرارتی بعد از احیای ثانویه و مسائل اقتصادی نسبت‌به دو رزین Purolite A400 و INDION GS 300 مناسب‌ترین رزین در دسترس برای احیای محلول آمین شناسایی شده‌است.