Anababaların Çocuklarıyla İlgili Sosyal Medya Paylaşımları - Sühendan Er; Nergis Hazal Yılmaztürk; Figen Çok; Tuba Özgül (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Sosyal medya ortamlarına her geçen gün biraz daha fazla kişi dâhil olmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de henüz yeni bir kavram olan anababaların sosyal medyada çocukları ile ilgili yaptıkları paylaşımlar konusuna ilişkin sınırlı bilgi birikimi bu çalışmada derlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada günümüzde oldukça yaygın hale gelen anababaların çocuklarına ait bilgilerin, fotoğrafların veya videoların sosyal medyada paylaşılması, anababaların çocuklarıyla ilgili neler paylaştıkları ve bu paylaşımların olası nedenleri duygu, düşünce ve davranışların başkalarına yansıtılması olgusunu kapsayacak şekilde ele alınmıştır. Paylaşımların doğum öncesinden başladığı örneklerden yola çıkarak anababaların paylaşım yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiği ve paylaşımlar konusunda yerine getirmeleri gereken sorumluluklar vurgulanmıştır. Ayrıca konu kapsamındaki dijital ayak izi, dijital kaçırılma gibi kavramlar açıklanmış, konunun çocuk ve ergen açısından hem gelişimsel hem de çocuk hakları açısından sakıncaları tartışılmıştır. Son olarak anababaların sosyal medyada çocuklarıyla ilgili paylaşım yaparken olası tehlikler karşısında farkındalık kazanmaları için yapılabilecekler konusunda öneriler sunulmuştur.