Сучасне уявлення про роль вітаміну D у генезі передчасних пологів (огляд літератури) - I.V. Poladych; D.O. Govsieiev (Український журнал Здоров'я жінки)
Передчасні пологи залишаються однією з найбільш актуальних проблем сучасного акушерства, адже на них припадає близько 70% випадків перинатальної смертності серед недоношених дітей. Навіть ті, хто виживають, стикаються з підвищеним ризиком хронічних захворювань легень, розладами слуху, зору та когнітивних функцій. Патофізіологія передчасних пологів є складною та недостатньо вивченою. Серед потенційних факторів впливу розглядається рівень вітаміну D у матері під час вагітності, який, за біологічними припущеннями, може знижувати ризик передчасних пологів завдяки імуномодулюючим властивостям. Однак для підтвердження цього необхідні масштабні, добре сплановані рандомізовані дослідження, що дозволять визначити механізми дії вітаміну D.