Obrazy Holokaustu w filmach z okresu polskiej szkoły filmowej (1955-1965) - Marek Haltof (Kwartalnik Filmowy)
Autor analizuje sposoby przedstawiania Holokaustu w polskich filmach powstałych w okresie trwania polskiej szkoły filmowej. Przywołując filmy, z których większość wciąż pozostaje w cieniu wielkiego kanonu szkoły polskiej, Haltof próbuje wpisać ukazany w nich wizerunek Zagłady zarówno w kontekst artystyczny, historyczny, jak i polityczny. Autor omawia takie filmy, jak Pokolenie i Samson Andrzeja Wajdy, Naganiacz Ewy i Czesława Petelskich, Świadectwo urodzenia Stanisława Różewicza, Biały niedźwiedź Jerzego Zarzyckiego, Pasażerka Andrzeja Munka i dwa krótkometrażowe filmy: Przy torze kolejowym Andrzeja Brzozowskiego i Ambulans Janusza Morgensterna. Analizując je, autor pisze o sposobach łączenia i rozłączania losów żydowskich i losów polskich, o tragedii dzieci skazanych na Zagładę, o postawach Polaków wobec szukających pomocy Żydów, a także o filmowych próbach znalezienia psychologicznego wymiaru relacji między prześladowanymi a prześladowcami.