ВПЛИВ АФРИКАНСЬКОЇ КОНТИНЕНТАЛЬНОЇ ЗОНИ ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ НА ЕКОНОМІЧНУ ІНТЕГРАЦІЮ ТА РОЗВИТОК АФРИКИ - Марія Варламова; Єгор Кузьменко; Євгеній Приймак (Економіка та суспільство)
Статтю присвячено аналізу Африканської континентальної зони вільної торгівлі (AfCFTA) на економічну інтеграцію, соціальний розвиток та економічний прогрес країн Африки. Досліджено роль AfCFTA у стимулюванні внутрішньоконтинентальної торгівлі, залученні іноземних інвестицій, зниженні залежності від зовнішніх ринків, створенні єдиного ринку, розширенні виробничих потужностей та підвищенні конкурентоспроможності африканських підприємств. Особливу увагу приділено дослідженню впливу інтеграційних процесів на зайнятість, доступ до базових соціальних послуг і зменшення нерівності. Визначено виклики, зокрема нерівномірний економічний розвиток, слабку інфраструктуру, торговельні бар’єри та інституційні обмеження. Запропоновано шляхи їх подолання через гармонізацію політик, зміцнення інституційної бази та інтеграцію соціальних аспектів. Це посилюватиме сталий розвиток Африки, посиленню інтеграції ринків континенту та підвищенню ролі в глобальній економіці.