Türkiye’de ve Dünya’da Vergi Af Beklentisinin Popülerlik Analizi - Enes Tekşan; Ercan Yelman (International Journal of Public Finance)
Vergi afları, geçmişten günümüze politikacılar için önemli bir araç olarak varlığını korumaktadır. Bazı ülkelerde, vergi aflarına sıkça başvurulması nedeniyle af kavramı adeta bir kurum haline dönüşmüş ve bu durum mükelleflerin belirli aralıklarla yeni bir af beklentisi içine girmelerine yol açmıştır. Bu sebeple çalışmada, Google Trends verileri kullanılarak, 2004-2023 yılları arasında vergi affı ile ilişkilendirilen ifadeler hem Türkiye özelinde hem de küresel ölçekte Arama Hacmi İndeksleri üzerinden incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, vergi affı ve ilişkili ifadelerin hangi ülkelerde ve Türkiye'nin hangi illerinde daha yoğun bir şekilde arandığı değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, vergi affı teriminin en fazla popüler olduğu ülkenin Endonezya olduğu tespit edilirken, Türkiye özelinde ise en yüksek arama hacminin İzmir ilinde gerçekleştiği görülmüştür. Bunun yanı sıra, diğer elde edilen bulgular incelendiğinde, bu çalışmanın vergi aflarını farklı bir bakış açısıyla değerlendirme ve inceleme açısından bilim insanlarına önemli veriler sunma potansiyeli taşıdığını ifade etmek mümkündür.