Türkiye’de Kadın İşgücünün Görünümü Ve Büyümeye Etkisi (2008-2018) - Bilge Afşar; Sevil Kara; Erkan Kara (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Ekonomik büyüme kavramı ülke ekonomilerinde ana hedeflerden biridir. Ekonomilerde kalkınma ve refah seviyesinin artırılması için ekonomik aktivitelerin de artış göstermesi gerekir. Kıt kaynakların doğru bir şekilde değerlendirilmesi, teknolojiye yönelik olarak sermayenin artışı ve bunların yanında emek faktörünün rasyonel kullanımı ekonomik büyümenin sürekliliğini sağlamaktadır. Fakat yoksulluk, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve işsizlik gibi sorunlar çözüme ulaşamamıştır. Bu sorunlar kadın işgücü üzerinde de olumsuz etkiler bırakmaktadır. Ekonomik büyüme ve kalkınmada insan faktörü vazgeçilmez bir ögedir. Bu yüzden nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan kadın emeği olmadan bir ülkede kalkınmadan bahsedilemez. Kadınların mevcut konumlarını kuvvetlendirmek de ekonominin amaçları arasındadır. Bu kapsamda çalışmanın temel amacı, Türkiye’ de kadın işgücünün genel görünümünü vermek ve kadın istihdamı ile ekonomik büyüme arasındaki uzun dönemli ilişkiyi ekonometrik analizlerle incelemektir. Ayrıca büyüme ve kadın istihdamı değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisini ortaya çıkarmaktır. Kadın istihdamı ve ekonomik büyüme arasındaki uzun dönemli ilişki ARDL eşbütünleşme testi ve hata düzeltme modeli uygulanarak bulunmuştur. Analiz sonuçları kısa dönemde kadın istihdamı ile ekonomik büyüme arasında pozitif bir ilişkiyi, uzun dönemde ise bu ilişkinin yönünün negatif olduğunu ortaya koymuştur. Uygulanan nedensellik testinde ise değişkenlerin birbirlerinin nedeni olmadığı görülmüştür.