OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞUNA DAİR BİR KİMLİK DEĞERLENDİRMESİ: ORTODOKS VE HETERODOKS KAVRAMLARININ TEORİ PROBLEMİ - Ahmet Emre Polat (Felsefe Dünyası)
Osmanlı Devleti’nin erken dönemi için bir kimlik tanımının, farklı toplumsal unsurlardanmüteşekkil olan halkı kapsayacak şekilde kuşatıcı olması gerekir. Ortodoks ve heterodokskavramlarının bu kuşatıcılığı sağlayan kavramlar olduğu düşünülmüştür. Her iki kavramda doksa temelli kavramlar olarak felsefi nitelik ve anlamlara sahiptirler. Bu kavramlarınOsmanlı’da kimlik tanımı için kullanılmaları doksa kavramının mahiyeti dolayısıylamümkün değildir. Çalışmamızda ortodoks ve heterodoks kavramlarını doksa itibariyletartışmaya açarak, Osmanlı’da kimlik tanımı olarak kullanım imkanları eleştirmeye çalışacağız.Nihai olarak da eleştirdiğimiz hususları da göz önünde bulundurarak Osmanlıerken döneminde kimlik yapısının tanımlanmasının hangi kavramlar etrafında mümkünolabileceği tartışılacaktır.