Rousseau ve Kant ile Avrupa’da Kalıcı Barışa ve Avrupa Birliği’ne Dair - Meral Uğur Çınar (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Bu makalede Kant ve Rousseau’nun Avrupa’ya birleşik bir federasyon yolu ile barışın gelip gelemeyeceği konusundaki görüşleri karşılaştırılmaktadır. Bu noktada, her ikisinin barış istemekle beraber bunun olabilirliği hususunda çok farklı görüşlere sahip oldukları görülmektedir. Makale önce bu benzerlik ve farklılıkları ortaya koyarken sonrasında her iki düşünürün insan doğası ve toplumsal dinamikler konusunda sahip oldukları farklı varsayımlarının vardıkları sonuçlar üzerindeki etkisini irdelemektedir. Bu tartışmanın ardından makale yüzünü Avrupa Birliği tarihine ve günümüz Avrupa Birliği’ne çevirmekte ve her iki düşünürün öngörülerini bu ampirik örnek üzerinden test etmektedir. Varılan sonuç her iki düşünürün öngörülerinin bir sentezi niteliğindedir. Bu sentez iki dünya savaşının Avrupa toplulukları üzerinde algı ve rasyonalitede yarattığı değişiklik hesaba katılmadan izah edilemez