Askeri Müdahaleler ve Avrupa Birliği – Birleşmiş Milletler İlişkileri - Ümit Çelik (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupa Birliği’nin Birleşmiş Milletler içindeki gücü ve etkisi giderek büyümektedir. Diğer taraftan BM, AB askeri operasyonları için yetki ve meşruiyet vermektedir. Ancak barışa karşı tehdit durumunda BM’den yetki ve izin almak gerekli midir yoksa AB hiçbir BM kararı olmaksızın bir askeri operasyon düzenleyebilir mi? Bu konu AB acil müdahale güçlerinin yasal dayanağıyla ilgili tartışmalara yol açmaya devam etmektedir. Bu çalışmada AB’nin askeri dönüşümü açıklanırken, “acil bir durumda BM ve AB’nin nasıl bir yol izlediği” ele alınmaktadır. Ayrıca, AB operasyonlarının hangi kapsamda neye dayanarak yürütüldüğü ve Avrupa askeri reformları aracılığıyla, gelecekte AB’nin dünya politikasında hangi hedeflere ulaşmak istediği üzerinde durulacaktır. Bu çerçevede, BM operasyonlarının amacı ve kapsamı açıklanacak, AB ve BM operasyonlarının BM Şartı kapsamındaki genel ilkeleri ve bu operasyonların hukuki dayanağı analiz edilecektir