YAPISAL KIRILMA ALTINDA TİCARİ DIŞA AÇIKLIĞIN ENERJİ TÜKETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜRKİYE EKONOMİSİ ÖRNEĞİ - Murat Çetin; Selin Saygın (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada ticari dışa açıklığın enerjitüketimi üzerindeki etkisi, Türkiye ekonomisi bağlamında 1970-2015 dönemindearaştırılmıştır. Serilerin durağanlık derecelerinin tespiti için DF-GLS, KPSSve Ng-Perron geleneksel birim kök testleri ile Vogelsang-Perron yapısalkırılmalı birim kök testi kullanılmıştır. Elde edilen birim kök test sonuçları,seriler arasındaki uzun dönemli ilişkinin tespiti için ARDL sınır testininkullanımına imkân sunmuştur. Sınır testi sonuçları, değişkenler arasında uzundönemli bir ilişkinin varlığını desteklemiştir. Uzun dönem sonuçlarına göre,ticari dışa açıklığın enerji tüketimini pozitif etkilediği tespit edilmiştir. Toda-Yamamotonedensellik analizi kullanılarak değişkenler arasındaki nedensellik ilişkileriaraştırılmıştır. Nedensellik sonuçları, ticari dışa açıklık ile enerji tüketimiarasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisinin varlığını belirlemiştir.Sonuçlar, Türkiye ekonomisi için önemli politika önerileri sunabilmektedir.