Halkla İlişkiler Lisans Eğitiminde Sivil Toplum Kuruluşları ile İş Birliği - Ayşe Banu Bıçakçı (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Sivil Toplum Kuruluşları (STK’lar), demokratik toplumların belkemiğidir. Farklı alanlarda, bağımsızolarak sivil toplumun faydası için çalışan bu kuruluşlar Halkla İlişkiler yönetim ve uygulamalarıaçısından da önemli merkezlerdir. Ancak Halkla İlişkilerin toplumsal dönüşüme katkı sağlayabilmesiiçin kurum merkezli bir kavramsallaştırmanın dışına çıkılmalıdır. Alan yazında eleştirel ve kültürelyaklaşımlar ekseninde; postmodernizm, aktivizm gibi konularla bağlantılı, yeni bir Halkla İlişkilerkavrayışı ortaya çıkmaktadır. Halkla İlişkilerin bu tanımının işlevsel hale gelmesi, alandaki öğrencilerineğitimlerinde sivil toplum konusunda bilinçlenmelerinin desteklenmesiyle mümkündür. Bu bağlamdaçalışmada Halkla İlişkiler lisans eğitiminde mesleğin “kamu yararı” boyutuna dair öğrencide nasılbir anlayış geliştirildiğinin bölüm-STK iş birliklerine dayanarak sorgulanması ve bu yönde önerilergetirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada Türkiye’deki Devlet ve Vakıf üniversitelerinde Halklaİlişkiler eğitimi verilen lisans programları incelenmiştir. STK’larla olası iş birliklerinin varlığı veniteliği yapılandırılmış görüşme yöntemi ile sorgulanmış ve yüzde 43 oranında katılım sağlanmıştır.Araştırmada sonuç olarak ülkemizdeki Halkla İlişkiler bölümlerinin STK iş birliklerinin ulusaldüzeyde, kısa süreli ve sürdürülebilirlikten uzak olduğu, farklı sınıf seviyelerindeki dersler kapsamındakonuya yer verildiği ve en çok sağlık alanında çalışmaların yapıldığı belirlenmiştir.