Kino duchowej przemiany - Anna Melon-Regulska (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja napisanej przez Seweryna Kuśmierczyka monografii Księga filmów Andrieja Tarkowskiego (2012) podsumowującej całą filmową twórczość tego reżysera. Kuśmierczyk ukazał proces twórczy artysty od narodzin pomysłu na film (pojawienia się pierwszego zapisu w dziennikach i listach Tarkowskiego), przez tworzenie scenariusza, pracę na planie filmowym, po montaż. Materiały archiwalne i źródłowe są przywoływane i cytowane w bardzo obszernej narracji przypisów. Praca  Kuśmierczyka zachęca do wniknięcia w duchowy świat filmów Tarkowskiego, który ukazują zebrane w książce analizy filmowe i interpretacje autora. Lektura Księgi filmów... uświadamia czytelnikom, w jak dużym stopniu życie i twórczość Tarkowskiego są ze sobą powiązane i ile tracimy, oglądając dzieła tego reżysera bez znajomości jego historii.