Mokra polja kao potencijalno rešenje u procesu prečišćavanja otpadnih voda - Nikola Stanković (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Mokra polja su inženjerski sistemi koji si koriste u procesu prečišćavanja otpadnih voda i unapređenju kvaliteta vode. Mokra polja su projektovani sistemi koji su izgrađeni da iskoriste prednosti procesa koji se dešavaju u prirodnim močvarama, uključujući vegetaciju, zemljište i prateću mikrobnu aktivnost za prečišćavanje otpadnih voda. Ovi sistemi se mogu koristi kao deo decentralizovanih sistema za tretman otpadnih voda i mogu se koristiti za prečišćavanje različitih vrsta otpadnih voda. U radu su prikazani različiti tipovi mokrih polja, njihova primena, kriterijumu za dizajn i načini prečišćavanja otpadne vode. Ovi sistemi se koriste kao sekundarni proces tretmana što znači da se otpadna voda prečišćava u primarnom koraku prečišćavanja pre ulaska u filter mokrih polja. Postoje različite vrste mokrih polja, kao što su mokra polja sa površinskim kretanjem otpadne vode, mokra polja sa podzemnim kretanjem otpadne vode, gde voda može horizontalno i vertikalno da se kreće, kao i hibridni sistem koji je kombinacija prethodno dva navedena sistema. Korišćenje mokrih polja za prečišćavanje otpadnih voda postaje sve popularniji sistem u različitim delovima sveta, kao u razvijenim zemljama tako i u zemljama u razvoju.