KÜLTÜREL ÇALIŞMALARA TÜRK BASINININ YAKLAŞIMI: ZEUGMA ANTİK KENTİ ÖRNEĞİ* - Nuket Ergeç (Selçuk İletişim)
Dünyada ortaya çıkan olayların çoğu hakkında bilgi edinimi ve kanaat oluşumu büyük ölçüdebasın ve televizyondaki haber söylemine dayanır. Medyada bir konunun okuyucu ya da izleyicitarafından nasıl algılanacağı o konuya ilişkin ayrılan alan ve kullanılan kelime ve ifadelere bağlıolarak ortaya çıkmaktadır. Zeugma Antik Kentinin sular altında kalmasına ilişkin gelişme ve ha-berler Türk Basınında belirli zamanlarda yer almıştır. Bir dünya mirası olan, tarihsel ve arkeolo-jik değeri yüksek kabul edilen Zeugma Antik Kentine ilişkin haberlerin Türk basınına nasıl yansı-dığı incelenmesi gereken bir konudur. Zeugma Antik Kentinin dünya mirası olarak, Türk basını alan, içerik, biçim ve sunum açısından toplumun önünde olabilecek düzeyde yaklaşmış mıdır? Eş deyişle Türk Basını, toplumu kültürel değerler konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek, bilinçlendirmek açısından basının doğal ola-rak üstlenmesi gereken öncülük işlevinin yerine getirip getirmediği sorusu, bu çalışmanın temelproblemini oluşturmaktadır. Bu amaçla bu konu, Zeugma Antik Kentteki kazı çalışmalarının yoğunolarak yapıldığı ve Birecik barajında su tutulmaya başlanması ile kentin sular altında kaldığı yıl olan 2000 yılı baz alınarak incelenmiştir. Araştırma içerik analiz yöntemine dayalı olarak yürü-tülmüştür