Yüksek Öğretimde İslami Finansın Son 35 yılı: 1989-2023 Arası Dönemde Türkiye’de İslami Finans Alanında Hazırlanan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi - Ünal Efe; Ahmet Çakmak (Journal of Islamic Economics)
Türkiye’de ilk olarak 1980’li yıllarda bankacılık sisteminin içerisinde yer alan İslami finans anlayışı, bugün itibariyle tüm bankacılık sistemi içerisinde yüzde 9’a yakın pazar payı ve üzerine çok sayıda akademik çalışma yapılan bir alan haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, dünyada ve Türkiye’de hızlı gelişim gösteren ve tüm finans kesimi içinde dikkate değer bir büyüklüğe ulaşan İslami finans alanında yapılan çalışmaları tespit etmek ve literatüre özet bir katkı yapmaktır. Bu amaçla, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanında yer alan ve 1989-2023 yılları arasında yayınlanan toplam 894 yüksek lisans ve doktora tez çalışması bibliyometrik analiz yöntemi ile incelenmiştir. Yapılan taramada İslami finans alanı için anahtar kelimeler olarak İslami finans, katılım finans, faizsiz finans, İslami banka, katılım bankası, faizsiz banka, İslami sigorta, katılım sigortası, tekafül, İslami sermaye piyasası, katılım sermaye piyasası, sukuk, kira sertifikası, İslami fon, katılım fonu, İslami endeks, katılım endeksi, İslami mikrofinans, katılım mikrofinans ve karz-ı hasen kullanılmıştır. Bu anahtar kelimeler hem tez başlıklarında hem tez özetlerinde aranmıştır. Sonuçlar 8 başlık halinde tablo ve grafikler yardımıyla gösterilmiştir. Bu çalışma, İslami finans konusunun her geçen yıl daha fazla ilgili odağı olduğunu, öğrenci ve akademisyenlerin İslami finans alanına her geçen gün daha fazla ilgi duyduklarını ortaya koymaktadır.