TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN ÖĞRENCİLERİN SEKTÖRE KARŞI TUTUMLARININ MEZUNİYET SONRASI KARİYER PLANLAMASI VE SEÇİMİNE ETKİSİ - THE IMPACTS OF STUDENTS’ TOURISM SECTOR ATTITUDES ON THEIR POSTGRADUATE CAREER OPTIONS AND PLANNING IN THE TERMS OF SUSTAINABILITY IN TOURISM - İlker Günay; Zeki Akıncı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Turizmsektöründe kariyer yapmak amacıyla turizm eğitimi alan öğrencilerin sektörekarşı tutumlarının belirlenmesi ve bu tutumlarının turizm sektöründe kariyerseçimlerine etkisinin ortaya konulması verilen turizm eğitiminin kaliteliolması açısından önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamda yapılan bu çalışmada,turizm eğitimi almakta olan öğrencilerin sektöre karşı olan tutumları ve bututumlarının mezuniyet sonrası kariyer seçimlerine etkilerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Araştırmanın evreni Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesiöğrencilerinden oluşmaktadır. Öğrencilerin turizm sektörüne yönelik tutumlarınıve öğrencilerin turizm sektöründe kariyer yapma isteklerini ölçmeye yönelikifadeler faktör analizine tabi tutulmuştur. Uygulanan faktör analizi sonucunda,ankete katılan öğrencilerin turizm sektörüne yönelik tutumlarını oluşturan 8faktör elde edilmiştir. Bu 8 faktör içerisinde öğrencilerin mezuniyetsonrasında sektörde kariyer yapma isteklerini etkileyen en önemli faktörlerin“kişi- endüstri uyumu”, “iş arkadaşlığı ile işe bağlılık” ve “yöneticilerintutumu” olduğu saptanmıştır.