KAR PAYI DAĞITIM POLİTİKALARININ FİRMA DEĞERİ ÜZERİNE ETKİSİ: BİST 30 ENDEKSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Özgün Şanlı; Murat Kaya (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Günümüzdeişletmelerin nihai amacı sadece kar elde etmek değil, aynı zamanda firmadeğerini maksimum yapmaktır. Firma değeri maksimizasyonu, hem işletmenin hem deişletme ile ilişkisi bulunan kişi ve kuruluşların menfaatine bir durumdur.Türkiye’de son yıllarda borsa işlem hacmi artmış ve bu durum temettü dağıtımıile firma değeri arasındaki ilişkiyi önemli hale getirmiştir. Çalışmanın amacı,BİST 30 Endeksi’ne kayıtlı işletmelerin kar payı dağıtım politikaları ile firmadeğeri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. İki değişken arasındaki ilişkininincelenmesinde Dumitrescu & Hurlin panel nedensellik testi kullanılmıştır.Çalışmada uygulanan analizler sonucunda; işletmelerin kar payı dağıtımpolitikaları ile firma değeri arasında herhangi bir ilişkiye rastlanamamıştır.Bu sonuç, Müşteri Etkisi Teorisi’nin BİST 30 Endeksi’ne kayıtlı firmalar içingeçerli olduğunu göstermektedir.