Kırsalda Yaşayan Kadınların Tarımsal ve Hayvansal Atıkları Biyogaz Üretimi Amaçlı Değerlendirmesinin İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Üzerinde Yaratacağı Etkilerin İncelenmesi - Hülya Karabaş (Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi)
Dünyada ve ülkemizde artan nüfus hızıyla birlikte çevre kirliliği problemleri ön plana çıkmış ve iklim değişikliğine sebep olacak boyutlara ulaşmıştır. Bu durum ülkeleri ekonomik ve sosyal bazı dönüşümlere zorlamaktadır. Her birey iklim değişikliği ile mücadelede sorumluluk sahibi olmalıdır. Pek çok kültürde toplumun temel direği olarak kabul edilen kadınların bu konudaki rolleri çok önemlidir. Özellikle kadınlar doğal kaynaklara zarar verici yaşamsal faaliyetlerden uzak durmaya eğilimli oluşlarıyla, doğaları gereği çevre dostu kabul edilebilirler. Günümüz koşullarında kadınların iklim değişikliği ile mücadelede daha etkin rol alması gereksiniminden hareketle öncelikli olarak kırsalda yaşayan ve tarımsal faaliyetlerle ailesine katkıda bulunan kadının konvansiyonel yanında yenilenebilir enerji kaynaklarını da kullanabiliyor olması gereklidir. Ülkemizde oldukça yüksek potansiyele ve katma değere sahip hayvansal ve bitkisel atıkların kadınların öncülüğünde öncelikle aile içi küçük işletmelerde sonrasında özellikle kadın kooperatifleri aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşarak biyogaza dönüştürülmesiyle tarımın sürdürülebilirliğine ve ekonomiye olumlu etkiler sağlanması hedeflenmelidir.