«Чорна королева» та кінець правління династії Валуа у Франції - Катерина Діденко (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія)
Метою статті є аналіз діяльності Катерини Медичі під час правління її неповнолітніх синів у Франції, визначення впливу королеви на внутрішню та зовнішню політику. Методологія  дослідження зумовлена використанням методів аналізу та синтезу, індукції та дедукції, а також історико-типологічного методу та  принципів об’єктивності й історизму. Наукова новизна полягає у відображенні впливу дитинства та оточення Катерини Медичі на формування її особистості та подальший життєвий шлях. Висновки. Катерина Медичі є неоднозначною та зловісною фігурою у французькій історії, їй приписували чимало жорстких діянь, зокрема, звинувачень в організації Варфоломіївської ночі. Зважаючи на відносно невеликий обсяг інформації про цю історичну особу, навколо неї сформувалось багато міфів. Але варто зауважити, що на формування особистості Катерини мали великий вплив втрата батьків, поневіряння, погрози. Пережиті приниження зробили  зламаною та нещадною у боротьбі за власний життєвий успіх та успіх своїх дітей. Гонитва за коронами стала сенсом і жахом її буття.  Доля з дитячих років визначила характер та поведінку королеви, а бажання вижити за всяку ціну і царювати стало сенсом її життя. Але через свій обмежений, міщанський розум Катерина не могла вчасно та відповідно виконувати ті завдання, як поставали перед Францією у період її правління.