TÜRKİYE’DE ASKERİ DARBE DÖNEMLERİNDE NÜFUS POLİTİKALARINA YÖNELİK DÜZENLEMELER - Salih Saydam; Mehmet Aktel (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çalışma ile amaçlanan; Türkiye’de yaşanan askeri darbelerin nüfus politikası üzerinde etkilerinin olup olmadığının 1923 yılından 2000’li yıllara kadar olan dönemde incelenmesidir. Çalışma 1923-1961 arası, 1961-1982 arası ve 1982-2000 arası dönemleri ele almaktadır. Çalışma literatür taraması yapılarak oluşturulmuştur. Nüfus gibi stratejik, güncel tartışmalara konu olan ve güvenlik –ekonomi-siyaset-sosyolojik boyutu bulunan bir konuda, küresel güçlerin ve askeri darbelerin çok belirleyici olduğunu belirlemeye yöneliktir. Nüfusa yönelik süreçlere dışarıdan müdahale edilmesi toplumsal açıdan hoş karşılanmamış, toplumun genelini etkileyecek bu tür politikaların sivil siyasetle değil, askeri darbelerce yürütülmesi ayrı bir sorun alanı oluşturmuştur. Çünkü halk ile devlet arasındaki bağlantıyı sağlayan sivil yönetimin ortadan kalkmasıyla birlikte, toplum tarafından kabul görmediği anlaşılmaktadır.