Farklı Yüzey İşlemlerinden Sonra Zirkonyum Seramiğinde Yüzey Pürüzlülüğünün Değerlendirilmesi - Faik Tuğut; Ümit Güney (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı sinterize öncesi ve sinterize sonrası zirkonyum oksit esaslı seramikler üzerine uygulanan farklı yüzey işlemlerinin yüzey pürüzlülüğüne olan etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmada toplam 150 adet disk şeklinde örnekler CAD_CAM cihazında hazırlandı. Önekler 7 gruba bölündü ( n:10): Kontrol grubu, kumlama, Er-YAG lazer, Nd-YAG lazer, Er-YAG lazer + Kumlama, Nd-YAG lazer + kumlama, ince ve kalın grenli frez. Örneklerin yarısına sinterizasyon öncesi yüzey işlemleri uygulanıp sinterlendi. Diğer yarısına ise sinterizasyon sonrası yüzey işlemi uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir yüzey işlemi uygulanmadı ve sadece sinterlendi. Örneklerin yüzey pürüzlülüğü profilometre cihazı ile ölçüldü ve yüzeylerinde olan değişiklikler taramalı elektron mikroskobu ile incelendi. Bulgular: Çalışmada elde edilen veriler Varyans analizi, Tukey testi ve eşler arası önemlilik testi ile analiz edildi (p=0,05). Sinterizasyon öncesi uygulanan yüzey işlemlerinden frez uygulanan gruplar hariç kontrol grubu ile kıyaslandığında yüzey pürüzlülüğünü istatistiksel olarak anlamlı arttırdığı görüldü (p<0,05). Sinterizasyon sonrası uygulan yüzey işlemlerinde ise ince grenli frez haricindeki tüm grupların yüzey pürülülüğünü istatistiksel olarak anlamlı arttırdığı görüldü (p<0,05). Sinterizasyon öncesi yüzey uygulamaları sinterizasyon sonrası uygulamalarına göre daha etkili bulundu.Sonuç: Çalışmada sinterizasyon öncesi uygulanan tüm yüzey işlemleri ve özellikle Er-YAG lazer+ kumlamanın pürüzlülük değerini oldukça arttırdı. Bu sebeple mikromekanik bağlantıyı da artırabileceği sonucu çıkarılabilir.