YÜKSEK-DÜŞÜK BAĞLAMLI İLETİŞİM İLE ÖRGÜTSEL MUHALEFET DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: AKADEMİSYENLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA -THE RELATIONSHIP BETWEEN HIGH-LOW CONTEXT COMMUNICATION AND ORGANIZATIONAL DISSENT BEHAVIORS: A RESEARCH ON SÜLEYMAN DEMİREL UNIVERSITY ACADEMIC STAFF - Dilruba İzgüden; Ramazan Erdem (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Buçalışmada, üniversitede çalışmakta olan akademik personelin örgütsel muhalefetdavranışlarının ve yüksek-düşük bağlamlı iletişim eğilimlerinin ölçülmesi ve aralarındakiilişkinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini SüleymanDemirel Üniversitesi’ne bağlı fakültelerde çalışan akademik personel oluşturmaktadır.Araştırma kapsamında 201 akademik personele anket uygulanmıştır. Veri toplamaaracı olarak Erdem (2006) tarafından Hall’ın Yüksek Bağlam-Düşük Bağlam Modeliçerçevesinde geliştirilen ve 15 ifadeden oluşan “KİÖ-TUR” (Kültürel İletişimÖlçeği-Türkçe) ile Kassing (1998) tarafından hazırlanan, Aksel (2013)tarafından Türkçe'ye uyarlanan 20 ifadeden oluşan “Örgütsel Muhalefet Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, üniversitedeki yüksek bağlamlı iletişim,düşük bağlamlı iletişime göre yüksek bulunmuştur. Ayrıca, akademik personelinörgütsel muhalefet davranışlarını sergileme eğilimleri çoktan aza doğru dikeymuhalefet, yatay muhalefet ve yer değiştirmiş muhalefet şeklindedir. Yinearaştırma sonucunda, dikey muhalefet ile yüksek bağlamlı iletişim arasındanegatif, düşük bağlamlı iletişim arasında ise pozitif bir ilişki bulunurken,yatay muhalefet ile hem yüksek hem de düşük bağlamlı iletişim arasında pozitifbir ilişki olduğu tespit edilmiştir.