IZAZOVI OSTVARIVANJA EFIKASNE I DELOTVORNE NADZORNE FUNKCIJE PARLAMENTA SA POSEBNIM OSVRTOM NA INTERPELACIJU - Bálint Pásztor (Srpska Politička Misao)
Predmet rada je analiza pravno-političkih i institucionalnih pretpostavki prevođenja instituta interpelacije iz sadržine ustavnih i poslovničkih odredbi u efikasan i delotvoran mehanizam nadzora rada vlade. Analiza mogućnosti ostvarivanja delotvorne parlamentarne kontrole, mogućnosti usidrenih u realnost skupštinskog života ima za cilj da učini „životnim” institut interpelacije. Da bi se razumela nužnost transformacije interpelacije iz pravnog ideala u praktično-politički mehanizam parlamentarne kontrole analizirani su, u istorijsko-komparativnom kontekstu: nastanak i obeležja nadzorne funkcije parlamenta, jer ne može se govoriti o parlamentarnom sistemu državne vlasti bez kontrolne funkcije koju prevashodno razumemo kao manifestaciju predstavničke uloge parlamenta; prezentovana su različita teorijska viđenja klasifikacije nadležnosti parlamenta; razmatrana je sloboda govora kao pretpostavka ostvarivanja nadzorne uloge parlamenta kao i suštinski elementi interpelacije: pravna priroda, uslovi i posledice podnošenja. U Srbiji, interpelacija iako materia constitutionis, nije zaživela kao delotvorni kontrolni mehanizam rada vlade, te smo posebnu pažnju posvetili formulisanju predloga kako unaprediti interpelaciju i generalno, kontrolnu ulogu Narodne skupštine. U radu su korišćeni različiti metodološki pristupi: istorijski i uporedni metod, kao i egzegetički, u smislu tumačenja različitih pravnih izvora, s tim da je posebna pažnja posvećena analizi, komentarima i tumačenjima određenih ustavnih, zakonskih i podzakonskih, posebno poslovničkih rešenja pravnog poretka Republike Srbije, ali i analizi primera iz naše i strane parlamentarne prakse.