Necip Fazıl Kısakürek ve 12 Eylül Darbesi’ne Giden Süreç: Rapor Dergisi Örneği - Muhammed Fazıl Baş; Nurcan Korkmazer (Medya ve Kültür)
Türk edebiyat ve düşünce dünyasında önemli bir konuma sahip olan Necip Fazıl Kısakürek, dergi yayımcılığı noktasında da iz bırakmayı ve adından söz ettirmeyi başarmış isimlerdendir. Ağaç ile dergicilik hayatına adım atan Kısakürek, bu konudaki asıl ününü Büyük Doğu dergisi ile kazanmıştır. Bununla birlikte literatürde pek ele alınmamış olmasına rağmen Kısakürek’in hayatının son yıllarındaki düşünce dünyasına ışık tutan ve dönemin siyasal hayatıyla dirsek teması kurmasını sağlayan Rapor’a da özel bir önem vermek gerekmektedir. Necip Fazıl Kısakürek, günlük siyasi olaylar hakkındaki değerlendirmelerini Şubat 1976 tarihinden itibaren kendisinin dergi-kitap olarak nitelediği Rapor'da yayımlamaya başlamıştır. 1980 yılının aralık ayına kadar toplam 13 sayı çıkartılan bu yayın, Kısakürek'in 12 Eylül Darbesi’nin öncesi ve sonrasına dair yaptığı değerlendirmeler ile döneme ışık tutmaktadır. Bu doğrultuda yapılan araştırmanın amacı, Rapor dergisi vasıtasıyla Kısakürek’in 12 Eylül Darbesi’ne bakışını ortaya serebilmektir. Bunun yanı sıra, hem Kısakürek’in darbeye dair tutumunun arkasındaki nedenleri anlayabilmek hem de dönemin toplumsal ve siyasal iklimini takip edebilmek adına Rapor’da öne çıkan temalar incelenmiştir. Yapılan araştırma Rapor’un özellikle dokuzuncu sayısından itibaren Kısakürek’in, ordunun siyasete müdahalesini teşvik ettiğini göstermektedir. Zira Kısakürek, bu tür bir hareketi, ülkeyi içinde bulunduğu durumdan kurtaracak yegâne çıkış olarak görmektedir. Darbenin gerçekleşmesinden sonraki değerlendirmelerinde ise 27 Mayıs 1960 Darbesi, 12 Mart 1971 Muhtırası ile 12 Eylül 1980 Darbesi arasında keskin bir ayrım yapan Kısakürek, 12 Eylül Darbesi’nin her iki hareketten de farklı bir noktada olduğunu ve millî bir ihtiyaç sonucu ortaya çıktığını vurgulamaktadır. Nihai olarak Necip Fazıl Kısakürek’in Rapor dergi-kitaplar aracılığıyla 12 Eylül 1980 Darbesi’ni onayladığı görülmektedir.