Najznačajnije parazitske i saprofitske gljive na beloj imeli (Viscum album L.) i mogućnost njihovog korišćenja u biokontroli - Dragan Karadžić; Vladimir Lazarev (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Zbog velikih šteta koje u RS prouzrokuje bela imela na jeli istraživana je mogućnost njenog suzbijanja primenom bioloških mera. U tom cilјu istraživana je parazitska i saprofitska mikoflora koja naselјava žbunove bele imele i ispitivana mogućnost njenog korišćenja u biokontroli ove poluparazitne cvetnice. Od 27 konstatovanih vrsta glјiva perspektivu primene u biološkoj borbi mogle bi imati Botryosphaeria dothidea, Gibberidia visci, Nectria cinnabarina i Sphaeropsis visci. Rezultati istraživanja do kojih se došlo u ovom radu ukazuju da ispitivane parazitske glјive ne mogu uništiti ni suzbiti belu imelu, već se njihovo korišćenje u biokontroli mora kombinovati sa drugim merama koje nam stoje na raspolaganju.